Masticha – pryskyřice
Na slunci sušená pryskyřice stromů řečík lentišek, rostoucích na ostrově Chios v Egejském moři, se spojuje s historií širšího regionu po staletí. Její léčivé účinky znali mnohé generace dobových lékařů a dnes se na ně můžeme podívat z odborné stránky i co se týče pozitivních účinků na ústní dutinu.
Povlak na zubech (zubní plak)
Už za dob Osmanů byla masticha ceněným prostředkem k udržení svěžího dechu, využívaným nejvyššími kruhy společnosti. Pilotní studie japonského vědce Takahašiho a kolektivu z univerzity Meikai v prefektuře Saitama dokázala s využitím dvojitě zalepených, placebem kontrolovaných studií, že žvýkání mastichy i mastichový žvýkaček má významný vliv na tvorbu zubního plaku i na množství bakterií v ústní dutině.
Studováno bylo nejen množství bakterií obsažené ve slinách po čtyřhodinovém žvýkání mastichový žvýkaček, ověřené anaerobní kultivací při 37 stupních během 48 hodin, ale i formace nového plaku během sedmi dnů bez mechanického ošetřování zubů. Prokázalo se nejen významné snížení počtu bakteriálních kolonií, ale i příznivý efekt při tvorbě zubního plaku, který se u skupiny žvýkající mastichu tvořil v menším množství.
Zubní kaz
Známý je i význam mikroorganismů při tvorbě zubního kazu, přičemž nejčastěji jde o kariogenní druhy Streptococcus mutans a Streptococcus sobrinus. Působení mastichy na uvedené bakterie se věnovali ve své studii autoři Aksoy, Duran a Koksal z Univerzity Süleyman Demirela v turecké Ispartě. Výsledkem studie byla výrazně snížená přítomnost uvedených původců zubního kazu ve slinách skupiny žvýkající mastichu oproti těm, kteří používali placebo, konkrétně parafín. V závěru práce se zmiňuje výrazný antibakteriální účinek mastichy na kariogenní mikroorganismy a její preventivní účinek proti vzniku zubního kazu.
Literatura věnovaná tvorbě zubnímu kazu navíc zmiňuje několik dalších zajímavých faktů: přenos bakterií ze skupiny Streptococcus mutans se děje již v útlém dětství – podle Caufielda a kolektivu ve věku mezi 19 a 31 měsíci – a jako jedno z důležitých preventivních opatření se uvádí i péče budoucích matek o ústní dutinu a zuby. Většina dětí – jak to vyplývá například z vědeckých studií Caufielda či Berkowitze a Jordana – totiž tyto organismy získává právě od svých matek.
Paradontóza
Díky prokázaným antimikrobiálním vlastnostem produktů obsahujících mastichu na prostředí ústní dutiny lze tuto přírodní pryskyřici považovat i za vhodnou prevenci vůči infekcím dásní i závěsného aparátu zubů – paradontóze. Za jejím vznikem stojí také bakterie a plak. Sekundární infekce může být také komplikujícím faktorem při přítomnosti aftů v ústech, v dobře ošetřované ústní dutině řidčeji dochází k zánětům v krku a s nimi spojené nepříjemné bolesti.
Více o Chioské mastiche se dočtete také v článku: Co je to masticha