Chioská masticha je svým původem pryskyřice ze stromu pojmenovaného Pistáciovník mastixový, který lze nalézt na řeckém ostrově Chios. Díky tomu je také odvozen název této pryskyřice – chioská masticha. Masticha z Chiosu je již od starověku známá svými příznivými účinky zejména na žaludek a trávení. V Řecku a zemích Blízkého východu se v současnosti využívá jako oficiální léčivo, ale u nás je tento produkt zákonem definován jako přírodní doplněk stravy.

PĚSTOVÁNÍ PISTÁCIOVNÍKA MASTIXOVÉHO

Pistáciovníky mastixové si kvůli produkci mastichy vyžadují důkladnou péči během celého roku. Rostou velmi pomalu a pryskyřici začínají produkovat až v 5. / 6. roku života, odkdy ji aktivně produkují až do 70. roku životního cyklu stromu. Kvůli vyšší produkci pryskyřice ze stromu jejich pěstitelé přihnojují vlastním listím.

SBĚR MASTICHY

Sběr mastichy se musí dělat citlivě a šetrně ke stromu. Kůra stromu se musí opatrně ponarezávať. Z těchto zářezů na větvích a kmeni stromu začne postupně vytékat mastichová pryskyřice, kterou po ztuhnutí lze sklízet. Ztuhnutím této pryskyřice dostaneme první mastichový produkt – syrovou chioskou mastichu, která je vhodná na žvýkání.

Dalším zpracováním lze tuto surovou masticha upravit do různých podob: rozdrtit na mastichový prášek, kapslovat, nebo použít jako přísadu do mastichový žvýkaček. Kompletní nabídku produktů z originální chioskej mastichy najdete na stránce: mastichashop.cz